Звіт про методичну роботу по Сновському ЗДО за 2022 – 2023 навчальний рік


Організація освітньо-виховного процесу була спрямована на реалізацію основних завдань закладу дошкільної освіти, при визначенні яких були враховані їх сучасність, актуальність, націленість на всебічний розвиток дитини, а саме:

  • практична діяльність щодо впровадження патріотичного виховання в освітньо-виховну систему закладу дошкільної освіти.
  • психічне здоров’я дитини: збереження та зміцнення.
  • сприяння соціальній адаптації дітей старшого дошкільного віку до шкільного навчання шляхом організації роботи в повсякденному житті та під час занять.

З метою виконання визначених завдань протягом навчального року проводились тематичні педради, відкриті заняття, консультації для педагогів, згідно річного плану здійснювалися перевірки навчально – виховного процесу, які узагальнювалися рішеннями педрад, наказами по закладу, довідками.

На педагогічній раді у листопаді місяці розглядалося питання «Як підтримати дітей, які потрапляють у стресові ситуації». Практичний психолог, Корюковська Л.Г., розповіла про психологічну допомогу дітям у стресових ситуаціях. Дибкова І.Г. розкрила питання про встановлення контакту з дітьми, які пережили травматичний досвід. Презентацію ігор для зняття втоми, напруження, агресії презентували вихователі, а саме: Євстратенко В.О., Аникієнко І.В., Кожановська О.Ю., Бурдело О.М., Гурін Т.В. Також Євстратенко В.О. виготовила листівку порад для батьків під час війни, де розкрила основні пункти підтримки дітей під час війни.

У лютому місяці була проведена педагогічна рада «Патріотичне виховання особистості в умовах сьогодення» .Досвідом роботи про формування у дітей знань про Україну, її столицю, державну символіку, звичаї та традиції українського народу поділилися Євстратенко В.О., Овчаренко Н.Д. Вихователь - методист зачитала довідку про стан патріотичного виховання у ЗДО. Була проведена інтерактивна вправа «Шапка прислів’їв» та презентація виставка дидактичних ігор «Моя домівка-Україна».

Продовжувалась робота по наступності між дошкільною та початковою ланками освіти в умовах завдань освітньої реформи «Нова українська школа». З цією метою проведено педагогічну раду «Життєва компетенція дошкільника, як складова формування шкільної зрілості майбутнього школяра в умовах нової української школи», семінар – практикум «Психологічна готовність дітей до школи» та теоретичний семінар «На порозі Нової української школи».

Про співдружність дошкільного закладу та батьків по підготовці дітей до школи ділилася досвідом роботи Овчаренко Н.Д., про роботу з дітьми старшого дошкільного віку та психологічну готовність дітей до навчання у школі ділилася досвідом роботи Кожановська О.Ю., про рівень ефективності логопедичної допомоги дітям звітувала логопед Ткаченко Т.В.

Загальний аналіз підготовки дітей до навчання в школі оформлено наказом. Результати діагностичної роботи свідчать, що у 37% дітей високий рівень інтелектуальної готовності до навчання в школі, у 39% дітей достатній рівень, 21,5% дітей мають середній рівень та 2,5% - низький рівень готовності до школи.

Відповідно до визначених річних проблем було переглянуто відкриті заходи:

  • інтегроване заняття з елементами сенсорно – пізнавального розвитку «Різнокольорові кульки», вихователь Євстратенко В.О.
  • комплексне заняття з розвитку мовлення «Моя країна – Україна», вихователь Овчаренко Н.Д.
  • комплексне заняття з математики «Один, два, три скоро в школу йти», вихователь Кожановська О.Ю.
  • заняття-пошук по національно – патріотичному вихованню «Повага до людей – любов до України», вихователь Дибкова І.Г.
  • музичне заняття «Хай в серці кожної дитини живе любов до України», музичний керівник Аникієнко І.В.

Вихователі демонстрували цікаві методи і прийоми, нетрадиційні підходи, інновації.

З метою підвищення професійного рівня за навчальний рік пройшли курсову перепідготовку такі працівники: вихователь Євстратенко В.О., вихователь Дибкова І.М., вихователь Овчаренко Н.Д., музичний керівник Кушнір О.Л.

Протягом 2022-2023 навчального року пройшли планову атестацію вихователь Євстратенко В.О., вихователь Овчаренко Н.Д., музичний керівник Аникієнко І.В.

Вивчена та узагальнена система роботи вихователя Євстратенко В.О. з проблемного питання «Сенсорний розвиток дітей раннього віку», система роботи музичного керівника Аникієнко І.В. з проблемного питання «Активне слухання музики за методикою Батії Штраус», система роботи вихователя овчаренко Н.Д. з проблемного питання «Розвиток творчих здібностей дітей через театралізовану діяльність».

З метою самоосвіти проводилися консультації для педагогів, як за планом так і з нагальних питань.

На сьогоднішній день педагогічні працівники знаходяться в посиленому інформаційному просторі, використовуючи для самоосвіти соціальні мережі, Веб – форуми, а для освітньо – виховного процесу – ІКТ, як один із шляхів діяльного підходу до навчання і виховання в роботі з дітьми.

Педагоги продовжують впроваджувати інноваційні технології, а саме:

  • Гурін Т.В. «Використання інноваційних методів та прийомів у роботі з дітьми по ознайомленню з природним довкіллям»;
  • Роговенко С.В. «Казкові лабіринти гри В.Воскобовича та палички Кьюізенера».
  • Корюковська Л.Г. «Морально-етичне виховання дітей дошкільного віку засобами казкотерапії».

Самовираження особистості дитини яскраво проявляється при проведенні свят, розваг, театральних дійств, які проводяться та готуються музичним керівником та інструктором з фізичної культури разом з вихователями. У закладі проведені наступні свята та розваги:

Вересень – «Садочок двері відчиняє», «Традиції вивчаємо, у народні ігри граємо», «Котик та півник» - лялькова вистава, «Вітання – побажання».

Жовтень – «Ми веселі козачата» - музично – спортивна розвага, «До Осені на гостини», «Веселому святу радіють малята», «Ось і осінь завітала».

Листопад – «Ми веселі дошкільнята», «Під грибом» - лялькова вистава, «Кого зустрів Колобок» - розвага для молодшого дошкільного віку, «Граємо осіннім листям».

Грудень – «Святий Миколай в гості завітав», калейдоскоп новорічних ранків усіх груп.

Січень – «Щедрий вечір добрим людям», «Ой, весела в нас зима».

Лютий – «Улюблені пісні малят», «Весна до Зими в гості завітала».

Березень – «Мама – слово дороге» - святкові ранки до дня весни та жіноцтва, літературно – музична композиція «Пам’яті Великого Кобзаря», ляльковий театр «Коза – дереза».

Квітень – «Ой, веснонько – красунечко» ,»Весну зустрічаємо – весело співаємо», «Великодні дзвони» - літературно – музична композиція, «квіточки зриваємо – весноньку вітаємо».

Травень – «Подорож з ведмедиком до лісу», «Прощавай садок дитячий».

Важливе значення для забезпечення освітнього процесу на належному рівні має здійснення внутрішнього контролю. В закладі здійснювались комплексний, тематичний, вибірковий, порівняльний, епізодичний, оперативний та попереджувальний види контролю. Проводився контроль за: використанням методів, прийомів та засобів при формуванні патріотичного виховання дошкільника, рівнем підготовки дітей до школи, організацією та проведенням прогулянок, організацією роботи по формуванню у дітей знань з ПДР та БЖД, проведенням свят та розваг з дітьми, якістю організації та проведення ранкової гімнастики, підготовкою вихователів до занять тощо. Всі матеріали, одержані під час здійснення контролю, висвітлювали, обговорювали на нарадах, педагогічних радах, педагогічних годинах.

Проведення всіх зазначених заходів допомогло педагогам на належному рівні працювати над вирішенням головних завдань річного плану роботи. Колектив закладу був згуртований, працьовитий, спроможний виконати будь-які поставлені перед ним завдання.

Отже, підсумовуючи роботу колективу закладу за 2022/2023 навчальний рік, слід зазначити, що професійна діяльність педагогічного колективу здійснювалась на достатньому рівні.

Кiлькiсть переглядiв: 11

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.